4.9/5 Klantbeoordeling

Veel fietsen rijklaar op voorraad

Proefrijden altijd mogelijk

Elektrische fiets kopen? bezoek wels2wielers.nl

Logo, Fietswinkel Gelderland

Wil je een nieuwe mountainbike kopen? Dan heb je bij Fietswinkel Gelderland keuze uit een ruim aanbod. Er zijn mountainbikes in veel verschillende soorten en maten. De belangrijkste afweging die je moet maken, is of je voor een hardtail mountainbike gaat of voor een full suspension mountainbike, ook wel fully genoemd. Beide soorten mountainbikes hebben voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. In deze blog leggen we je de verschillen uit tussen een hardtail mtb en een full suspension mtb en vertellen we wat de voor- en nadelen zijn, zodat dat je een beter idee hebt voor welk type mountainbike je moet gaan!

De verschillen tussen hardtail en full suspension mountainbike

Het belangrijkste verschil tussen een hardtail en een fully is de vering. Een hardtail mountainbike is een atb fiets (all terrain bike), die alleen vering in de voorvork heeft. Een full suspension mountainbike heeft, zoals de naam al aangeeft, volledige vering. Een fully is niet alleen voorzien van een verende voorvork, maar ook van een achterdemper. Dit is duidelijk zichtbaar aan het uiterlijk van de fiets; aan de demper in het midden van het frame zie je snel dat het om een full suspension mountainbike gaat. 

De volledige vering bij een fully heeft tot gevolg dat een full suspension mtb over het algemeen zwaarder is dan een hardtail mtb. Bovendien is een fully doorgaans duurder dan een hardtail. De voor- en achtervering zorgt ervoor dat je als berijder meer controle en comfort ervaart. Het ontbreken van een achterdemper zorgt er bij een hardtail mtb juist weer voor dat het frame een hogere stijfheid heeft.

De voordelen van een hardtail mountainbike

Een hardtail mountainbike heeft een aantal voordelen ten opzichte van een fully. Ten eerste is een hardtail qua gewicht doorgaans lichter. De hogere stijfheid van het frame zorgt ervoor dat je directer contact maakt met de ondergrond. Ook trap je hierdoor lichter dan bij een fully. Door de stijfheid wordt de trapkracht direct overgebracht op het achterwiel van de fiets, waardoor een hardtail beter geschikt is voor verharde wegen. Een hardtail mtb is daarom breder inzetbaar dan een fully. 

Bij beklimmingen ben je met een hardtail vaak in het voordeel, vanwege het stijve frame en het lagere gewicht van de fiets. Tot slot is een hardtail mtb goedkoper dan een full suspension mtb. De aanschafprijs is lager, maar ook qua onderhoud ben je goedkoper uit. Omdat Nederland over het algemeen een vlak landschap heeft, kun je hier met een hardtail mtb uitstekend uit de voeten. Zo zie je dat een gebrek aan achtervering helemaal niet nadelig hoeft te zijn. Less is more! 

De voordelen van een full suspension mountainbike

Anderzijds heeft een full suspension mtb zo zijn voordelen ten opzichte van een hardtail mtb. Een belangrijk voordeel is dat je meer controle hebt over de fiets vanwege de voor- en achtervering. Door de aanwezigheid van de achterdemper worden er veel meer schokken opgevangen. Dit is met name op ruige, ongelijke ondergronden een groot voordeel. Op dit soort terreinen kun je met een fully een hoger tempo hanteren. Bovendien ervaar je meer comfort door de dubbele vering. 

Nu heeft een hardtail mountainbike wat voordelen ten opzichte van een fully, maar veel fully’s bieden de mogelijkheid om alsnog van deze voordelen te profiteren. Veel full suspension mountainbikes zijn namelijk voorzien van een lock-out op de achtervering. Met deze lock-out kun je de achterdemper uitschakelen, waardoor je een stijver frame krijgt, net als bij een hardtail. Op deze manier gaat het klimmen gemakkelijker en fiets je fijner op vlakkere en verharde terreinen. 

Welke mountainbike past bij mij?

Welke mountainbike de beste keuze is voor jou, hangt af van verschillende factoren. In eerste instantie is de keuze afhankelijk van waar je je mountainbike voor wil gaan gebruiken. Als je voornamelijk op wat vlakkere ondergronden wil gaan fietsen, is een hardtail mountainbike erg geschikt. Je kunt hiermee over het algemeen prima uit de voeten op de Nederlandse trails. Voor beginnende fietsers is de hardtail mountainbike dan ook een uitstekende keuze. Wil je op wat ruigere terreinen gaan fietsen en meer uitdagende trails gaan rijden? Dan is een full suspension mountainbike een sterke keuze. 

Een andere belangrijke factor is je budget. Zoals gezegd zijn hardtail mountainbikes doorgaans goedkoper dan full suspension mountainbikes, qua aanschaf en qua onderhoud. Een hardtail is solide en betrouwbaar, terwijl een fully wat kwetsbaarder is. Als je een wat kleiner budget hebt kun je dus het beste een hardtail mtb kopen. Binnen beide categorieën mountainbikes zijn er echter verschillende prijsklassen en kwaliteitsniveaus. 

Alle voor- en nadelen op een rijtje:


Voordelen hardtail mtb:
+ Lichter dan een fully
+ Directer contact met de ondergrond
+ Erg geschikt voor verharde wegen
+ Praktisch bij beklimmingen, door lichte en stijve frame
+ Goedkoper in aanschaf en onderhoud dan een fully

Nadelen hardtail mtb:
– Kan schokken minder goed opvangen
– Minder goed geschikt voor ruige terreinen

Voordelen full suspension mtb:
+ Meer controle dan bij een hardtail mtb
+ Meer comfort dan bij een hardtail mtb
+ Erg geschikt voor ruige terreinen
+ Lock-out (vaak aanwezig) laat je profiteren van de voordelen van een hardtail 

Nadelen full suspension mtb:
– Duurder in aanschaf en onderhoud dan een hardtail mtb
– Zwaarder dan een hardtail mtb
– Minder geschikt bij vlakke terreinen en beklimmingen

Bekijk mountainbikes bij Fietswinkel Gelderland

Hopelijk heb je een beter idee welk type mountainbike de beste keuze is voor jou. Heb je nog vragen of advies nodig? Bij Fietswinkel Gelderland helpen we je graag! We adviseren je altijd om een proefrit te maken voor je een mountainbike koopt, zodat je zeker weet dat de fiets goed aanvoelt en je de juiste framemaat kiest. Kom gerust langs in onze winkel in Heteren om ons assortiment te bekijken en een testrit te maken op onze indoor testbaan. Wij verkopen mountainbikes in verschillende segmenten van merken als Giant, Cube, Trek en Cannondale. 

 

Fietswinkel Gelderland, hardtail of fully