Racefiets kopen? Hier moet je op letten.
Home 9 Blog 9 Racefiets kopen? Hier moet je op letten.

Een racefiets kopen kan erg lastig zijn. Het kopen an sich moet lukken als je voldoende geld hebt, maar het proces voordat je een keuze maakt kan lang duren. Er zijn namelijk enorm veel verschillende racefietsen op de markt en dus ook enorm veel verschillende aspecten waar je over na zou kunnen denken. Ondanks de vele opties, zijn er volgens ons standaard een paar aspecten waar je op zou moeten letten bij aankoop van een nieuwe racefiets. In deze blog vertellen we je er alles over! Ook delen we tips en tricks, welke gebaseerd zijn op onze kennis en ervaring. 

Racefiets kopen, waar moet je op letten? Fietswinkel Gelderland

De eerste tip die we jou meegeven is: maak een proefrit op verschillende modellen en merken. Benieuwd waarom wij dit aanraden? Lees snel verder!

Waar moet je op letten bij het kopen van een racefiets?

Bij aanschaf van een racefiets zou je goed moeten letten op het type racefiets, de maat, materialen en onderdelen. Waar ga ik de racefiets voor gebruiken, is de eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen als je een racefiets wilt kopen. Er zijn namelijk veel verschillende typen racefietsen. Denk aan: aero racefietsen, allround racefietsen, endurance racefietsen, gravelbikes, cyclocrossers en klimfietsen. Ten tweede, let goed op de maat. De zithouding op een racefiets is erg belangrijk. Op het moment dat je een verkeerde framemaat kiest, kan dit voor lichamelijke ongemakken zorgen. Ook behaal je minder rendement met een racefiets als dit de verkeerde framemaat is. Niet geheel onbelangrijk zijn de materialen en onderdelen die zijn gemonteerd op een racefiets. Door te kiezen voor de juiste materialen en onderdelen zorg je ervoor dat je jarenlang plezier gaat beleven aan de fiets.

Als je begint met oriënteren voor aankoop van een nieuwe racefiets, dan zou je wel eens kunnen verdwalen in het aanbod. De oriëntatie start meestal online en is vaak gericht op de prijs van de fiets. Dit is begrijpelijk, want dit lijkt het makkelijkst. Toch denken wij hier anders over. Wij raden aan om allereerst naar een fietsenwinkel te gaan met een ruim aanbod fietsen, bij voorkeur onze winkel 😉. In onze winkel geldt namelijk dat wij bezoekers voorzien van advies op maat. En daarnaast is proefrijden altijd mogelijk. Hierdoor krijg je gratis en vrijblijvend advies van onze adviseurs over welk type fiets geschikt zou zijn voor jouw wensen en behoeften. Daarnaast zorgt het proefrijden ervoor dat je een gevoel bij een fiets krijgt. Online, niet tastbaar, is dit een stuk lastiger. Probeer bovendien verschillende fietsmerken uit. De geometrie van het frame (de verhoudingen) per fietsmerk verschilt, waardoor het ene fietsmerk, afhankelijk van de persoon, beter zit dan de ander.

Racefiets kopen, Indoor 5% testbaan, Fietswinkel Gelderland

Proefrijden kan onder andere op onze 5% indoor testbaan. 

Wat is een goede racefiets?

Een ‘goede racefiets’ is volgens ons een relatief begrip. Voor iedereen kan dit anders zijn. Een goede racefiets, is een fiets waar je graag op fietst, waarmee je tot het uiterste kunt gaan, en waarvan de kwaliteit en geometrie aansluit bij het gebruik van de fiets. Bijvoorbeeld: hoe vaker je fietst, hoe beter de afmontage van de racefiets zou moeten zijn. Of hoe verder je fietst, hoe comfortabeler de geometrie van de fiets moet zijn.

Wat is een goede racefiets om mee te beginnen?

Een goede racefiets om mee te beginnen is volgens ons afgemonteerd met een Shimano Tiagra groepsset en heeft een aluminium frame. Qua kosten zou je met deze vereisten ongeveer moeten denken aan 1500,00 euro. Er zijn natuurlijk ook goedkopere racefietsen beschikbaar, maar deze zijn kwalitatief minder goed. Het voordeel van een Tiagra groepsset in vergelijking met de goedkopere groepssets is dat het een stuk soepeler/lichter en directer schakelt, waardoor je langer met meer plezier fietst. Kwalitatief en qua functionaliteit is Tiagra gewoon goed. Een goedkopere groepsset gaat waarschijnlijk irritaties opleveren aangezien het minder soepel functioneert. Daarnaast is de kwaliteit van het product ook belangrijk, zeker als je veel kracht in je benen hebt. Een goedkopere groepsset als Shimano Claris zal jouw kracht een stuk minder goed kunnen verwerken dan Shimano Tiagra, waardoor de slijtage groter is.

Racefiets kopen, Shimano Tiagra, Fietswinkel Gelderland
Shimano Tiagra is een zeer goede groepsset om mee te beginnen.

Wil je een goede racefiets kopen om mee te beginnen? Kies dan voor een aluminium frame. Een aluminium frame heeft een hoge mate van stijfheid, is relatief goedkoop en is licht van gewicht. Aluminium kan bovendien beter tegen een stootje dan carbon.

Hoe duur is een racefiets?

De gemiddelde prijs van verkochte racefietsen is ongeveer 1700,00 euro. Maar je kunt een racefiets kopen vanaf ongeveer 600,00 euro tot meer dan 10 000,00 euro.

Racefiets kopen bij Fietswinkel Gelderland

In onze winkel hebben wij een breed assortiment racefietsen op voorraad. De meeste racefietsen zijn rijklaar en kunnen na betaling direct meegenomen worden.

Cannondale racefiets
Cannondale fitness fiets
Cannondale gravelbike

Trek racefiets
Trek fitness fiets

Cube racefiets
Cube fitness fiets
Cube gravelbike

Sensa racefiets
Sensa racefiets dames

Giant racefiets
Giant fitness fiets
Giant gravelbike

Liv racefiets
Liv fitness fiets

Racefiets kopen, Fietswinkel Gelderland
Bekijk al onze racefietsen hier. 

Andere nieuwtjes

Review policy

Review policy

Vanaf 28 mei 2022 is er een nieuwe wetgeving op gebied van reviews. De wet Handhaving Consumentenbescherming en de Prijzenwet is aangepast wat betreft betere handhaving en modernisering van de regels en legt een aantal verplichtingen op aan bedrijven die reviews...

read more
Framemaat fiets bepalen

Framemaat fiets bepalen

Framemaat racefiets bepalen Om 100% zeker te weten wat jouw framemaat is van een racefiets raden we je aan om langs te komen in onze winkel. Onze adviseurs kunnen dan het beste de framemaat bepalen. Een ieder heeft andere lichaamsverhoudingen, waardoor onderstaande...

read more
Vakantierooster

Vakantierooster

Ga jij nog op vakantie? De zomervakantie is alweer begonnen en daarom gaan wij net als vorig jaar een tropenrooster draaien. Vanaf maandag 25 juli tot en met vrijdag 19 augustus (onder voorbehoud) zullen we geopend zijn van 6:00 uur tot 13:00 uur. Op zaterdagen zijn...

read more